01 jun Heerlijke tips + recepten voor de BBQ
Wat een feest is het toch hé, dit weer!
Hier genieten de kinderen (ik mag er af ent toe ook in) volop van het zwembad wat we pas geplaatst hebben!
We zijn veel thuis en genieten volop van de tuin en het weer.
En regelmatig gaat de barbecue aan.
Niet alleen bij ons. Regelmatig krijgen we de vraag van klanten, hoe kan ik gezonde keuzes maken bij het barbecuen?
Tijdens ons programma heb je een advieshoeveelheid als het gaat om vlees/vis en daar zit je met een bbq al snel aan!
Dus we vonden het eens tijd om nieuwsbrief te wijden aan de barbecue!
Laat je inspireren om lekker en gezond te barbecueën!
Groenten, Groenten en Groenten
Bij een barbecue denk je al snel aan (veel) vlees en/of vis.
Wat een keer natuurlijk niet zo erg is.
Tegelijkertijd kun je ook ontzettend veel leuke en lekkere dingen doen met groente (en fruit) op de bbq.
De eerste tips die we je geven zijn groente en fruit recepten.
Groentespies
Super makkelijk en erg lekker; rijg diverse groenten aan een spies, strooi er wat kruiden overheen en grill ze op de BBQ.
Nodig:
– Diverse groenten zoals: Paprika, Rode ui, Courgette, Champignons, Aubergine
– Kempische kruidenmix van SMAAKgeheimen (of andere gedroogde kruiden)
– Grote sateprikkers
Bereiden:
Snijd de groenten in grove stukken.
Rijg de groenten aan de spies.
Eventueel sprenkel je er nog wat olijfolie overheen of spray je er pancoating op (niet bij het vuur). Maar ook zonder olie kun je de groenten prima grillen!
Strooi de kruidenmix erover heen.
Grill ze circa 10 minuten op de BBQ. Draai ze af en toe om.
Gegrilde asperges
Heel simpel en erg lekker!
Nodig:
Groene of witte Asperges (zoveel je wil)
Pancoating of olijfolie
Peper en zout.
Bereiding:
Asperges (rauw) op een bord inspuiten met de pancoating of olijfolie.
Let op: witte asperges wel eerst schillen en de onderkant eraf snijden.
Strooi de peper en zout er op en grill 3 min. om en om op de bbq grillen.
Tip: Nadat ze van de BBQ komen kun je er eventueel nog wat parmazaanse kaas en basalmicoazijn over heen doen. mmjam!
Gegrilde vleestomaat
Nog simpeler:)
Nodig:
Vleestomaten (zoveel je wil)
Peper en zout.
Bereiding: Snijd de vleestomaten doormidden. Bestrooi met peper en zout. Grill de tomaten ca 8 minuten op de BBQ.
Gegrilde spitskool
Nodig:
Spitskool
Groene pesto (zonder suiker)
Bereiden:
Snijd de spitskool door de midden,
De snijkant grill je ca 5 minuten op de bbq
Daarna op je bord smeer je de snijkant in met groene pesto
Gegrilde watermeloen
Een combinatie waar ik zelf nooit aan zou denken, maar die verrassend lekker in!
Nodig:
Watermeloen
Feta of Alpetina light kaasblokjes
Balsamicoazijn
Zwarte peper
Bereiding: Snijd de watermeloen in plakken van ongeveer 2 cm dik.
Grill de watermeloen op de BBQ als deze goed heet is.
Hij kan rechtstreeks op de BBQ. Wanneer je ‘grillstrepen’ ziet op de meloen dan is hij klaar.
Garneer de meloen op je bord met de balsamicoazijn, de kaas en maak af met de peper.
Tip: de combinatie munt en feta met de warme meloen schijnt ook erg lekker te zijn!
Vlees
En uiteraard kan vlees voor velen niet ontbreken op de BBQ!
We hebben dus ook een paar recepten met vlees
Ook hier trouwens een tip; wanneer je geen koolhydraten eet bij de barbecue (dus bijv geen stokbrood, pasta of aardappel), dan kun je meer eiwitten (vlees, vis, kaas, room, ei) pakken tijdens de BBQ,
Runderdonuts met ananas (4 personen)
Nodig:
1 sneetje oud brood
400 gr (mager) rundergehakt
1 ei
2 lente-uitjes
1/2 bosje gladde peterselie
1 teentje knoflook
1 rode peper
2 tl geraspte schil van 1 onbespoten citroen
zout & peper
2 tl tomatenketchup (suikervrij)
8 schijven verse ananas
pancoating / olijfolie
Bereiden:
Laat het brood weken in koud water en knijp het daarna uit. Doe het vlees in een kom en kneed het brood en ei erdoor.
Maak de lente-ui schoon en snijd in dunne ringetjes.
Was en droog de peterselie en hak de blaadjes heel fijn.
Pel en pers het teentje knoflook. Snijd de Spaanse peper in de lengte in en schraap de zaadjes eruit. Spoel de peper af en hak hem fijn. Doe de ingrediënten met de citroenschil, zout en peper, ketchup en worchestersaus bij het vlees en kneed alles goed door.
Schil de ananas en snijd de harde kern eruit. Snijd schijven van de ananas. Omhul alle schijven met het gehakt en laat in het midden een gat zitten.
Bak de donut op aluminiumfolie op de BBQ met wat spray of olie.
Bak ze ca 6-8 minuten per kant.
Kipworstjes aan spiesen (4 personen)
Nodig:
300 gr kipfilet
1/4tl kurkuma
1/4 tl peper
1/4 tl zout
1/2 rode peper
2 el fijngehakte koriander
pancoating / olijfolie en 6 sateprikkers
Bereiden:
Snijd de kipfilet grof in stukken en maal ze samen met de kurkuma, peper en zout in een keukenmachine tot gehakt.
Maak de rode peper school en hak hem fijn. Kneed de pepersnippers en de koriander door het gehakt. Het het gehakt 30 minuten in de koelkast.
Wel de houtenprikkers 30 minuten in het water.
Kneed met vochtige handen ovale worstjes van het kipmengsel en druk die goed vast om de prikkers
Bestrijk de spiesen met olie of spuit in met de spray.
Bak ze ca 3 minuten per kant.
De vleesrecepten komen uit het boek Barbecueën, de beste recepten.
Sausjes
En natuurlijk; ook sausjes horen bij de BBQ!
Ook deze kun je zo (on)gezond maken als je wil.
Veel kant en klaar sausjes bevatten suikers/zoetstoffen.
Het is heel makkelijk om zelf sausjes te maken.
Hier volgen een paar suggesties!
Barbecue saus
Koop je deze saus in de winkel, dan bevat deze heel veel suiker en bewerkte producten.
Dit recept bevat producten die tijdens ons programma geadviseerd worden te mijden. Zie dit dus als een uitzondering en eet het met mate.
Nodig:
300 ml gezeefde tomaten (tomatenblokjes)
8 dadels ontpit
2 teentjes knoflook (fijngehakt
1/2 theelepel zout (of self du mer)
1 geraspte ui
1 theelepel moster (bijv Marne suikervrij)
1 theelepel (appel)azijn
2 theelepels honing (zonder suiker)
Bereiden:
Meng alle ingrediënten samen in een blender of keukenmachine en draai totdat het helemaal glad is.
Schenk in een schone glazen pot en sluit af met de deksel. Bewaar tot gebruik in de koelkast.
Eet koud, lekker bij het vlees, of verwarm voor het serveren eventueel in een steelpannetje. Ook heerlijk als saus bij de Wok-groenten of als saus bij een wrap.
Tzatziki saus
Een klassieker die lekker blijft!
Nodig:
halve komkommer
100 gram Griekse yoghurt
1 teentje knoflook
eetlepel citroensap
eetlepel fijn gesneden (verse) munt
eetlepel (verse of gedroogde) dille
peper & zout
Bereiden:
Was de komkommer en snijd deze door de helft. Haal met een lepel de zaadlijsten eruit. Rasp de komkommer.
Pers het teentje knoflook uit.
Snijd de munt en de dille fijn.
Meng alles door de yoghurt heen en breng op smaak met peper, zout en citroensap.
Nieuwe barbecuesauzen van SMAAKgeheimen!
We zijn fan van SMAAKgeheimen. De producten van SMAAKgeheimen worden bereid met natuurlijke ingrediënten, dus zonder onnatuurlijke geur-, kleur- en smaakstoffen, Daarnaast worden de producten van Smaakgeheimen duurzaam geproduceerd met Nederlandse windenergie. SMAAKgeheimen heeft verschillende producten die geen suiker of honing bevatten. Yes!
En daar zijn nu dus nieuwe producten bij gekomen;
Barbecuesauzen, waarvan 2 suikervrij!
Deze twee sauzen verkopen we nu ook in onze praktijk!
Jalapeño topping
Deze pittige topping is bereid met groene pepers en heerlijk bij wraps, aardappelen in de schil en burgers.
Knoflook Citroen topping
Frisse knoflook topping, lekker bij grote garnalen, lamsgehaktballetjes, varkenshaas, kipfilet en gegrilde paprika´s
De sauzen kosten €4,00 per stuk (250 ml) en kunnen opgehaald worden binnen onze openingstijden in de praktijk, of toegestuurd worden als pakketpost.
Ik hoop dat we je hebben mogen inspireren met deze heerlijke tips!